Oefenkansen Nederlands

Blind vierendelen

Kennis Nederlands: Een beetje
Bekeken: 1081
Gedownload: 9
Waardering 5.0000 op 5 sterren
, van 1 waarderingen

14-05-2019

Beschrijving

Als je een vrij grote groep hebt, is het leuk om de groep eens op te delen en kleinere groepjes te maken. Een eerste manier om dat te doen is op basis van zichtbare kenmerken (zie de fiche ‘vierendelen’). In deze activiteit gaan we de groep echter opdelen volgens eigenschappen die niet zichtbaar zijn. Daarom heet de activiteit ‘blind’ vierendelen.

Je begint daarbij eerst eenvoudig door de groep op te delen in twee groepen: elke groep gaat dan aan een kant van de ruimte staan. Niet-zichtbare tweedelingen zijn bijvoorbeeld: heeft kinderen of niet, spreekt Engels of niet, heeft een huisdier of niet. Je kan de deelnemers ook laten kiezen tussen twee opties: chocolade of fruit, de auto of de fiets, ochtend- of avondmens.  De bedoeling is dat de groepjes even met elkaar praten en daarna opnieuw verdeeld worden. Je kan het praatje natuurlijk ook wat sturen door een onderwerp of wat vragen op te geven.

Als je de groep een paar keer in twee hebt gedeeld, ga je ze ook eens ‘vierendelen’: elk groepje gaat dan naar een hoek van de kamer om daar soortgenoten te ontmoeten. Niet-zichtbare vierendelingen zijn: geboren in de winter, lente, zomer of herfst / staat op om 6u, 7u, 8u of 9u / heeft een woning met 1, 2, 3 of 4 slaapkamers / verkiest Londen, Parijs, Moskou, New York

Groepsgrootte

8+

Duur

30 min

Materiaal

Geen

Suggesties

Soms is een hoek ook leeg. Dat is helemaal niet erg: dat zal wat interactie teweegbrengen: niemand wil naar New York!

Keer de vierendeling ook eens om. Verdeel de groep willekeurig over vier groepjes en laat ze in hun hoek uitvissen wat ze onzichtbaar gemeenschappelijk hebben.

Fiche downloaden

Verklaring over cookies