Oefenkansen Nederlands

Vierendelen

Kennis Nederlands: Een beetje
Bekeken: 1104
Gedownload: 5
Waardering 0.0000 op 5 sterren
, van 0 waarderingen

14-05-2019

Beschrijving

Als je een vrij grote groep hebt, is het leuk om de groep eens op te delen en kleinere groepjes te maken. Een eerste manier om dat te doen is op basis van zichtbare kenmerken. Je begint daarbij eerst eenvoudig door de groep op te delen in twee groepen: elke groep gaat dan aan een kant van de ruimte staan. De meest zichtbare eigenschap is mannen en vrouwen, dus daar kan je mee beginnen. Maar er zijn ook andere tweedelingen bvb open en gesloten schoenen, een ring of geen ring, een bril of geen bril, lange of korte mouwen… De bedoeling is dat de groepjes even met elkaar praten en daarna opnieuw verdeeld worden. Je kan het praatje natuurlijk ook wat sturen door een onderwerp of wat vragen op te geven.

Als je de groep een paar keer in twee hebt gedeeld, ga je ze ook eens ‘vierendelen’: elk groepje gaat dan naar een hoek van de kamer om daar soortgenoten te ontmoeten. Bijvoorbeeld: blauwe, bruine, grijze of andere ogen / lange broek, korte broek, kleed of rok / bruine, zwarte, grijze of andere schoenen

Groepsgrootte

8+

Duur

30 min

Materiaal

Geen

Suggesties

Soms is een hoek ook leeg. Dat is helemaal niet erg: dat zal wat interactie teweegbrengen: we hebben niemand met blauwe ogen!

Keer de vierendeling ook eens om. Verdeel de groep willekeurig over vier groepjes en laat ze uitvissen wat ze zichtbaar gemeenschappelijk hebben.

Fiche downloaden

Verklaring over cookies