Oefenkansen Nederlands

De voelzak

Kennis Nederlands: Een beetje
Bekeken: 1085
Gedownload: 6
Waardering 5.0000 op 5 sterren
, van 2 waarderingen

13-05-2019

Beschrijving

Stop een aantal voorwerpen in een zak. Bij voorkeur voorwerpen die tijdens een vorige sessie al eens ter sprake kwamen. Laat een deelnemer in de zak voelen en daar een voorwerp uit kiezen. Die persoon beschrijft dan wat hij of zij voelt, maar mag niet zeggen wat hij of zij denkt dat het is of waarvoor het dient. Enkel beschrijven hoe het voelt dus.

Bvb als er een balletje in zit: het is rond, het is zacht, het is van plastic etc. De groep kan vragen stellen. Ze moeten uiteindelijk overeenkomen en besluiten wat het voorwerp is. Daarna wordt het volgende voorwerp beschreven tot alle voorwerpen geraden zijn. Tenslotte wordt de zak geopend om te zien of alles juist is geraden.

Groepsgrootte

4+

Duur

30 min – 1u

Materiaal

Een zak met voorwerpen

Suggesties

Doe eerst even een voelsessie voor. Zo begrijpt iedereen goed wat de bedoeling is.

Een leuk alternatief is de voeler te wisselen. Als de eerste deelnemer klaar is met zijn of haar voorwerp, komt iemand anders voelen. Die moet dan een ander voorwerp selecteren, maar voelt ook wat de vorige deelnemer heeft vastgehad. Naarmate de activiteit vordert, is dat wel leuk voor de deelnemer die de opdracht krijgt.

Fiche downloaden

Verklaring over cookies